pátek 9. dubna 2021

 Závěry osmého kola hlavního líčení u pražského soudu

v příběhu Mostecká uhelná

 

 

Milí přátelé a souputníci na cestě životem,

ihned po Velikonocích během tří dnů 6. až 8. dubna 2021 proběhlo další, tentokrát již osmé kolo hlavního líčení u pražského Městského soudu. Soud pokračuje opravdu velmi pomalým tempem a nedá se očekávat, že by v letošním roce o něčem rozhodl.

K soudu byli pozváni jako svědci další členové vlády, kteří rozhodovali o prodeji zbytkového státního podílu v MUS v roce 1999. Tentokrát přišli ministři pan Špidla, pan Bašta, pan David a pan Rychetský. Na závěr se u soudu přihlásil ještě jeden překvapivý svědek, nějaký pan Jan Andrés, který pracoval pro pana Petera Kovarčíka, se svým svědectvím o roli pánů Kovarčíka, Randáka a Bakeše v příběhu MUS a jejich spolupráci s panem Čmejlou a panem Pudilem.

Pan ministr Špidla sdělil, že se prodej zbytkového státního podílu v MUS připravoval dlouho předem a délku přípravy prodeje odhadl na 4 až 6 měsíců. Během této doby vznikla důvěra mezi MPO a MF a společností Investenergy ze Švýcarska a také dohoda, že Investenergy je správný kupec. Ponechat si menšinový podíl v MUS považoval pan Špidla za nevýhodné a důležité pro něj bylo, že bude udržena stabilita podniku a zaměstnanost v regionu i v době, kdy významně klesala poptávka po hnědém uhlí. 

Pan Špidla prohlásil, že prodej zbytkového podílu v MUS do rukou společnosti Investenergy považuje za správné rozhodnutí z hlediska udržení zaměstnanosti v regionu. Další vývoj v MUS totiž ukázal, že se společnost dostala do správných a odpovědných rukou. Není mu známo, že by ta privatizace vyvolala jakoukoliv krizi.

Pan ministr David popisoval privatizační atmosféru v Čechách během 90. let v tom smyslu, že zde byl tlak na rychlost privatizace a že se v té době neřešily otázky původu peněz. Důležité tehdy bylo, že vláda dostala zaplaceno. V mnoha případech se tehdy stalo, že si někdo koupil podnik, ovládl ho, vytuneloval a nezaplatil ho.

Privatizaci MUS považoval za důležitou, protože v ní vláda neměla majoritu a neměl k ní žádné připomínky. Pana ministra Baštu považoval za velmi seriózního a charakterního člověka, takže věřil jeho dobrozdání, že není třeba odkládat rozhodnutí o prodeji zbytkového podílu v MUS, přesto že ještě nebyla ukončena všechna vyšetřování okolo MUS. 

Pan ministr Bašta, který byl ve vládě odpovědný za akci „čisté ruce“ a za zpravodajské služby potvrdil, že zpravodajské služby i policie se musely zabývat a zcela určitě i zabývaly všemi dostupnými informacemi o managementu MUS, společnosti Investenergy a o také společnosti APPIAN. Nebylo mu známo, že by se objevilo porušení zákonů nebo cokoli negativního, co by bránilo prodeji zbytkového podílu v MUS společnosti Investenergy.

Potvrdil také, že ho pan ministr Grégr požádal o prověření legálnosti půjček z MUS do společnosti Newton financial management group, a že na nich nebylo nic nelegálního. Dokonce ještě po prodeji státních akcií MUS společnosti Investenergy požádal tehdejší Nejvyšší státní zástupkyni paní Benešovou o prověření společnosti APPIAN a dostal ujištění, že vyšetřovací orgány vše vyšetřily a nezjistily nic závadného.

Pan ministr Rychetský okomentoval doprivatizaci MUS spíš obecně v tom smyslu, že se v té době už většinou jen doprodávaly minoritní balíky akcií společností, které vládě zbyly po velké privatizaci, a že v té době převládal názor, že je třeba všechny minoritní balíky akcií prodat a zbavit se jich. Na otázku pana doktora Žáčka, jestli si dovede představit, že by stát mohl chtít po současných vlastnících bank nějaký doplatek ceny, protože jejich hodnota za těch 20 let závratně vzrostla, odpověděl pan Rychetský, že je to nemožné.

Moje osobní rozpoložení během soudu je takové, že zůstávám v klidu a odevzdávám se zcela do rukou vyšší spravedlnosti a vůle. Nejen, že s nikým nebojuji, ale už se i úplně přestávám bránit jakýmkoliv pocitům „nespravedlnosti“, neboť kdo může posoudit, co je ve skutečnosti spravedlivé a co ne, že …? 

Není třeba hledat spravedlnost …

Je třeba žít život se vším, co nám přináší …

Je třeba žít v pravdě svého Srdce …

 

Děkuji vám všem za podporu

S láskou a vděčností

Antonio