středa 31. srpna 2022

Milí přátelé,

 

Ústavní soud České republiky dnes zveřejnil velmi důležitý rozsudek vztahující se k celé kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Ústavní soud rozhodl ve prospěch Petra Krause o tom, že nebylo správné uznat švýcarský rozsudek v České republice (detaily zde).

Podle mého názoru bude mít toto rozhodnutí veliký vliv na další vyjednávání se Švýcarskem, až tam budeme žádat o obnovu celého soudního procesu. Zároveň mě to chrání před švýcarskou nenasytností a touhou zabavovat i můj český majetek.

Stejně jako Petr Kraus jsem ani já neměl u švýcarského soudu k dispozici tlumočení do češtiny, i když celý soudní proces probíhal ve francouzštině, kterou jsem neovládal. A přestože jsme žádali, aby alespoň rozsudek byl dodán v češtině (protože jsme na odvolání měli jen 30 dní), dostali jsme ho také ve francouzštině, a to měl celkem asi 600 stran.

Jsem rád, že se celá privatizace MUS znovu posuzuje českými příslušnými orgány, protože to švýcarské soudy neměly nikdy právo posuzovat, neboť neměly právo příslušnosti. Zatímco v Čechách probíhá podrobné posuzování důležitých dokumentů a důkazů a také dotazování všech důležitých svědků, ve Švýcarsku nám naše důkazy i světky odmítli a odsoudili nás za 12 dní.

Další kolo českého hlavního líčení bude už v září, a to celý týden od 19.9.2022. 

A věřím, že do konce tohoto roku už bude jasněji.

 

S úctou a vděčností – i radostí v Srdci

Váš Antonio