středa 12. srpna 2020

 Závěry šestého kola hlavního líčení u pražského soudu v příběhu Mostecká uhelná

 

Milí přátelé,

po dlouhé koronavirové přestávce proběhlo ve dnech 10. a 11. srpna 2020 další, byť zkrácené kolo hlavního líčení u Pražského soudu. Zabývali jsme se pouze čtením a sledováním dokumentů, které byly na elektronických nosičích, což byly především bankovní informace s výpisy z bankovních účtů. Ty však nebyly nijak významné.

Přestože neměly žádnou vypovídací důkazní hodnotu, velmi se mě ale dotklo promítání televizních reportáží z let 1998 až 2000, tedy z doby, kdy Mostecká uhelná procházela nejkritičtějším obdobím své transformace. Jednalo se o účelové a manipulativní reportáže České televize zaměřené na boj proti managementu MUS, které byly plné sugestivních lží. Přitom jsme se nemohli nijak bránit. Jedinou cestou bylo nechat všechna ta lživá tvrzení prověřit Policií ČR, ale toho, že všechny prověrky dopadly ve prospěch managementu MUS, si Česká televize pak už ani nevšimla. Určitě by stálo za to nechat posoudit tyto účelové a manipulativní reportáže odborníky na mediální boj.

Není mi vůbec jasné, proč státní zástupce zahrnul televizní reportáže mezi důkazy, když žádnou důkazní hodnotu nemají, ale pouze vytvářejí pocity a silně ovlivňují diváky.

Naopak obrovskou důkazní hodnotu měl zvukový záznam z jednání Vlády ČR, na němž se Vláda ČR rozhodla prodat zbytkový státní podíl v MUS. Vláda věděla, že pro zbytkový státní podíl v MUS nemá žádné další zájemce, a rozhodla se jednomyslně všemi svými hlasy pro jeho přímý prodej společnosti Investenergy, za kterou stál management MUS, a upustila proto od veřejné soutěže. 

Na jednání Vlády ČR tehdy zaznělo také to, že celou situaci okolo MUS prověřovala BIS a také Policie ČR a nenašel se žádný důvod, který by tomuto prodeji bránil. Z mého pohledu tento záznam nás zbavil jakéhokoliv podezření z podvodu, a je tak dostatečným důvodem pro zrušení obžaloby v této věci.

Šesté kolo hlavního líčení bylo sice krátké, ale kvůli záznamu z jednání Vlády ČR velmi důležité. Sedmé kolo se bude konat v týdnu od 12. října 2020. Měli by přijít důležití svědci jako např. pan prezident Miloš Zeman.

Děkuji vám všem za podporu

S láskou

Antonio